FreeLife
naisten hiustyylejä

Naisten hiustyylejä eri aikakausilta

Viktoriaanisen ajan hiusmuoti

Aika jolloin kuningatar Viktoria hallitsi Britanniassa (1837–1901), tunnetaan nimellä viktoriaaninen aikakausi. Se ei ollut vain poliittisesti ja sosiaalisesti merkittävä ajanjakso, vaan sillä oli myös valtava vaikutus muotiin ja erityisesti hiusmuotiin. Tänä aikana naiset pitivät hiuksensa useimmiten nutturalla tai letillä, sillä vapaana olevat hiukset liitettiin lapsuuteen tai naimattomuuteen.

Toinen tärkeä viktoriaanisen ajan hiusmuotitrendi oli ’Apollo Knot’, joka oli kampaus, jossa hiukset kiedottiin ja kiinnitettiin niskan päälle kiemuroina. Tämä näyttävä kampaus loi elegantin ja korostetun profiilin, joka oli suosittu aikansa muotokuvissa. Tähän aikaan myös hiuskoristeet, kuten nauhat, ruusut ja diademat olivat suosittuja, samoin kuin hiusverkot, joita käytettiin hiustyylien kiinnittämiseen ja muotoiluun.

Roaring Twenties ja bob-kampaukset

Kukaan ei voi kieltää, että 1920-luvun hiusmuoti oli mullistava aikakausi. Se heijasteli naisten tuolloista rohkeutta ja vallankumouksellista henkeä, mikä näkyi erityisesti bob-kampauksen suosiossa. Tämä lyhyt, usein leuan korkeudelle leikattu hiustyyli oli radikaali muutos tuon ajan pitkien, usein nutturalle kerättyjen hiusten perinteestä. Bobkampaus personoi uuden sukupolven naisia, jotka hylkäsivät vanhanaikaiset normit ja omaksuivat modernin, itsenäisen elämäntyylin.

Bob-kampaus ei ollut ainoa suosittu tyylivalinta tuolloin. Fringe-cut, jossa otsatukka leikattiin suoraan ja tasaisesti otsan yläpuolelle, sekä shingle cut, jossa niskan hiukset leikattiin lyhyeksi, olivat myös tyypillisiä 1920-luvun hiustyylejä. Näiden leikkausten lisäksi voimakas kemiallinen käsittely ja kihartaminen olivat suosittuja tapoja luoda vielä intensiivisempiä ja näyttävämpiä tyylejä. 1920-luvun hiusmuoti oli todella aikaansa edellä ja seuraava aikakausi tulee olemaan yhtä jännittävä.

1940-luvun glamour: Hollywood-kiharat

Hollywoodin kulta-aikakaudella 1940-luvulla glamour oli avainsana ja se näkyi vahvasti myös hiusmuodissa. Kiharretut hiukset olivat suuressa suosiossa, ja tähteys merkitsi usein sädehtivien kiharoiden kantamista. Naisten hiuksissa korostettiin tuolloin pehmeitä laineita ja elinvoimaisia kiiltäviä säikeitä, jotka sivelivät kasvoja ja olkapäitä.

Tyyliin kuului kiiltävä ja terve näköinen tukka, joka muodostettiin huolellisesti asetelluista kiharoista. Hollywood-tähdet, kuten Rita Hayworth ja Veronica Lake, olivat tunnettuja hiusloistostaan ja heistä tuli jokaisen naisen tavoitteita. Kiharoiden loihtiminen vaati aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos oli sen arvoinen, sillä glamouria huokuvat hiukset olivat naisen ylpeyden aihe ja statussymboli.

1950-luvun tyylit: Afro ja Beehive

Afro-kampaus sai alkunsa 1950-luvulla, kun afroamerikkalaiset alkoivat kokeilemaan erilaisia tapoja muotoilla heidän luonnollisia, kiharia hiuksiaan. Afro-tyyli on tyypillisesti pyöreä ja sitä korostetaan luonnollisella harjauksella, joka keskittyy hiusten tilavuuden ja tekstuurityön korostamiseen. Tämä upea kampaus oli merkki identiteetistä ja ylpeydestä kulttuurillisessa kontekstissa, ja se jatkaa suosionsa kasvamista tänä päivänä.

Beehive-kampaus, toinen 1950-luvun tyylitrendi, saavutti suosiotaan ympäri maailmaa ja sitä muotoiltiin usein korostamaan naisellisiksi katsottuja piirteitä. Beehive oli dramaattinen kampaus, jossa hiukset kammattiin korkealle päälle luomalla pyöreän ”pesän”, joka oli sitten tarkasti muotoiltu ja kiillotettu. Beehive oli todellinen näyttäjä, joka vaikutti voimakkaasti 1950-luvun pukeutumiseen ja joka näkyy edelleen muodin historiassa.

1960-luvun hiusvallankumous: Pixie ja Twiggy

Kun puhutaan 1960-luvun hiusmuodista, ei voi ohittaa Pixie-leikkausta. Tämä leikkaus on todellakin aikakauden vallankumous – se vapautti naiset pitkän tukan kahleista. Lyhyt, poikamainen ja helppohoitoinen pixie sai suuret joukot seuraajia. Näyttelijä Mia Farrow oli yksi ensimmäisiä tähtiä, joka omaksui tämän rohkean tyylin Rosemaryn painajaisen roolissaan.

Toisaalta, kun puhumme 60-luvusta, myös Twiggy, brittiläinen malli ja hiusmuotikuvakielinä ikoni, ansaitsee mainitsemisen. Hänen lyhyet hiuksensa ja omaleimainen tyylinsä hurmasivat yleisön ja saivat heidät rakastumaan leikkisään pitkänomaiseen tyttömäiseen lookiin. Twiggy ja pixie-leikkaus olivat merkittäviä tekijöitä 1960-luvun hiusvallankumoukselle, ja ne vaikuttavat yhä tämän päivän hiustrendeihin.

1970-luvun vapauden aikakausi: Feathered ja Shag

Kun puhutaan 70-luvun hiustrendeistä, on mahdotonta olla mainitsematta Feathered- ja Shag-tyylejä. Tämä vuosikymmen merkitsi aikaa, jolloin hiusmuoti alkoi muuttua rohkeammaksi ja vapaammaksi samaan aikaan kun naiset ottivat voimakkaamman roolin yhteiskunnassa. Feathered-tyyli, jota ikonisoivat sellaiset tähdet kuin Farrah Fawcett, korosti luonnollista ilmettä pehmeillä kerroksilla, jotka kehystivät kasvot.

Toisaalta Shag-tyyli toi mukanaan modernimman, kapinallisemman estetiikan. Se koostui useista kerroksista, jotka oli leikattu eripituisiksi antaakseen hiuksille volyymia ja eloisuutta. Shag oli erityisen suosittu nuorempien sukupolvien keskuudessa, jotka halusivat rikkoa perinteitä ja esittää itseään uudella, rohkealla tavalla. Vaikka nämä kaksi tyyliä olivat hyvin erilaisia, ne heijastivat molemmat 70-luvun halua ilmaista itseään vapaasti ja rohkeasti.

1980-luvun suuret hiukset: Perm ja Mullet

Vaikka 1980-luku on tunnettu monista ylilyönneistään, yksi sen tunnistettavimmista ominaisuuksista on epäilemättä sen hiusmuoti. Kaikki olivat hulluna suuriin hiuksiin – ja suuremmat, sitä parempi. Perm, joka tunnetaan myös permana, oli suosituin tapa luoda tämä dramaattinen tyyli. Se sisälsi kemiallisen prosessin, jolla hiuksiin luotiin tiukkoja kiharoita tai aaltoja. Tämä tyyli saavutti jopa sellaisen suosion, että se ulottui naisten lisäksi myös miesten pariin.

Mullet, toinen 80-luvun ikoninen hiusmuoti, oli täysin erilainen lähestymistapa, mutta yhtä merkittävä. Mulletissa hiukset leikattiin lyhyiksi edestä ja sivuilta, mutta jätettiin pitkiksi takaa, tehden siitä lauseen ”liiketoimintaa edessä, juhlat takana” eläväksi esimerkiksi. Suosittu niin rock-tähtien kuin keskiluokan amerikkalaisten keskuudessa, mullet tuli olemaan vuosikymmenen määrittävimpiä hiusmalleja. Yhtäjaksoinen muotoilun ja omistautumisen vaatimus teki molemmista tyyleistä, permistä ja mulletista, todellisen 80-luvun hiustyylin symbolin.

1990-luvun hiusmuoti: The Rachel ja Mini-buns

1990-luvun hiusmuoti oli mullistava, ja kaksi tyylisymbolia nousivat erityisesti esiin televisiossa ja popkulttuurissa: The Rachel ja Mini-buns. Nämä kaksi ikonista tyyliä edustivat vuosikymmenen huomattavaa siirtymää kevyemmistä, 1980-luvun lopun hiustyyleistä kohti monipuolisempia, urbaaneja ja rentoja hiusmalleja.

The Rachel, nimetty ”Friends” televisiosarjan suositun hahmon Rachel Greenin mukaan, jota esitti Jennifer Aniston, määritteli 90-luvun loppupuolen hiusmuodin. Tämä kiiltävä, kerrostettu leikkaus oli muotoilu, joka näytti hyvältä monilla eri hiustyypeillä ja kasvojen muodoilla, ja se oli helppo pitää tyylikkäänä. Toisaalta, grunge-liikkeen vaikutuksesta nousivat esiin myös Mini-buns eli pienet nutturat. Tämä mutkattoman cool hiusmalli oli helppo tehdä ja huoleton, ja siitä tuli pyöräilyn ja festivaalien pakollinen asuste.